Pokud jste i vy s odchodem léta zpozorovali ve svém okolí jaksi více kýchání či kašle, víte, o čem je řeč. Naštěstí své imunitě umíme pomoci i vitamíny z typických podzimních plodin.
Přečtěte si o nich v pokračování našeho článku.
[article_image_basic : center]
V jednoduchosti je krása. A v případě poctivého kysaného zelí i množství zdravotních výhod. Vysoký obsah vitamínů (C, K, B) dokáže s imunitním systémem přímo divy. Má silné protizánětlivé účinky, dokonce pomáhá předcházet například rakovině prsu! Upravuje cholesterol a vysoký krevní tlak a posiluje také kosti, srdce a cévy. Určitě se vyplatí dopřát si ho co nejčastěji jako prevenci před chřipkou či nachlazením a současně komplexně posílit své zdraví z přírodního zdroje.
Základ téměř každého slovenského a českého jídla v sobě skrývá mnohem více než jen typickou chuť a vůni. Obsahují silný antioxidant (quercetin), který účinně bojuje s volnými radikály. Cibule a česnek jsou však známé i jako přírodní antibiotika, pomáhají při zažívacích potížích, preventivně proti rakovině a řídnutí kostí.
Pokud bychom potraviny rozdělili podle oblíbenosti, růžičková kapusta by obsadila nižší příčky. Pokud si na specifickou chuť a vůni zvyknete, vaše zdraví se vám určitě odvděčí. Výrazně posiluje imunitu, pomáhá rychleji překonat chřipku či virová onemocnění dýchacích cest. Cenná je i pro vysoký podíl vlákniny.
Šťavnaté ovoce se využívá na mnoho způsobů. O tom, že švestky jsou skutečným lékem, věděli i naši předkové. Na konci léta se z nich vařila povidla, která se v zimě využívala na tlumení horečky a zmírnění kašle. Vitamin B12 přispívá k tvorbě krvinek. Tělu dodají i minerály, jako hořčík, draslík, fluor, vápník, železo a zinek – látky důležité pro zdravé a krásné vlasy a nehty. Obsažené antioxidanty také zpomalují stárnutí a pro nízký glykemický index jsou vhodné i pro diabetiky.
Sice je původem z Číny, ale zdomácněl již i u nás. Dostanete ho například jako džem či sirup. Je součástí mnoha doplňků na podporu imunity, protože má vysoký obsah vitaminu C, A, B, D, F, K a různých aminokyselin. Rakytník také tlumí bolest a urychluje hojení ran. Pomáhá i při kožních onemocněních, zánětech, snižuje cholesterol apod. Zlepšuje stavy při syndromu karpálního tunelu.
Chutné a navíc zdravé. I tak bychom mohli charakterizovat vlašské ořechy. Říká se jim také „brainfood“ neboli potrava pro mozek, protože příznivě ovlivňují činnost celé nervové soustavy. Zlepšují paměť, koncentraci a podporují schopnost učit se. Údajně také podporují plodnost.
[div : hide]
Chcete-li svému tělu dopřát výjimečnou péči a ochranu před volnými radikály, podpořit imunitní systém a celkovou vitalitu, vyzkoušejte Carnosin EXTRA. Obsahuje až šest účinných složek, a to včetně silných antioxidantů.
Karnosin EXTRA objednáte v našem e-shopu, nebo najdete v lékárnách.
[div]